Бавим се технолошким маркетингом више од једне деценије. Много пута су ме питали 'која је ваша улога у вашој компанији' и одговор који стално дајем у последњих неколико година је био: „Учим и вежбам МарТецх“.
Последњих неколико листа бројева мобилних телефона месеци ја и мој суоснивач смо размишљали о овој мисли да је сваком старт-упу потребан маркетиншки тим, али га можда нема. Дошли смо до следећих разлога
Почетници се прво фокусирају на производе, продају и подршку, „Маркетинг може да сачека“
Буџет треба да буде додељен за развој производа/услуга у односу на маркетинг

Стрма крива учења за маркетинг
Постоји много других разлога, али ово су моји највећи, због којих сматрам да почетници треба да размишљају о томе да добију помоћ од маркетиншког партнера.
Са нашом љубављу према МарТецх-у и увидом у маркетиншке потребе новооснованих предузећа, покренули смо РевКс.
Следећих неколико дана смо размишљали о нашој изјави о мисији, осмислили смо „маркетиншку лансирну платформу за почетнике“ као нашу мисију иза РевКс-а. Обоје смо се заљубили у то
Следећи корак за нас је био да структурирамо нашу понуду и почетна питања која смо себи поставили била су
Какву разлику ћемо направити за старт-уп?
По чему се разликујемо од 100 маркетиншких агенција које постоје?
За нас шта је важније - вредност или обим
Провели смо наредних неколико дана пијуцкајући пуно кафе и топле чоколаде и упознајући се са оснивачима старт-ап-а, делећи своја размишљања са њима, а затим смо дошли до следећих одговора.
Какву разлику ћемо направити за старт-уп?
У почетној фази, приоритет старт-уп-а је да се фокусира на креирање производа/услуге светске класе. БТВ, у овој фази, потребно им је много истраживања тржишта да би потврдили своју идеју, волео бих да се укључим од ове фазе са старт-уп-ом, али већина предузетника би радије радила да то уради сама. Следећа ствар на коју се фокусирају је продаја и подршка.
Приоритет за већину новооснованих предузећа је производ, продаја и подршка због којих „маркетинг може да сачека“. Овде мислим да је приступ погрешан. Производ мора бити направљен на основу потреба клијента.
Сваки старт-уп треба да размишља о томе да има маркетиншку функцију од фазе идеје, а није неопходно да вам је потребан ресурс са пуним радним временом. Мој први и главни разлог да покренем РевКс
Оно што нас издваја од осталих маркетиншких агенција
Маркетиншке потребе великих предузећа и малих и средњих предузећа су различите. СМБ-у је потребна агилна маркетиншка методологија . Постоје професионалне агенције које помажу компанијама у њиховим маркетиншким напорима, али један проблем који сам видео у целости је да свака агенција помаже у решавању једног аспекта маркетинга, али не и читавог маркетиншког гамбита.
Оно што желимо да урадимо је да решимо цео гамбит маркетинга за почетак. Желимо да креирамо Маркетинг ПОД-ове (слика испод) за почетнике са једним од нас који је главни консултант.
Када је старт-уп спреман за интерни тим, они имају избор да мигрирају ПОД или да направе сопствени. Они добијају наше заједничко 20+ година маркетиншког искуства заснованог на технологији са тимом којим управљамо док не буду спремни да их доведу у кућу. Ово решава изазов буџета, времена и криве учења.
За РевКс , шта је важније: вредност или обим?
Са РевКс-ом од првог дана смо били јасни, нећемо довести више од 3-5 купаца у нашој првој години. Дакле, за нас је то била вредност над запремином. Ако узмем више од тога, нећу оправдати своју идеју. БТВ, нема ништа лоше у томе што је волумен ваш главни циљ 🙂
Тако смо са овим мислима започели наш предузетнички пут и сигуран сам да ћемо изградити многа дуготрајна партнерства са многим почетницима (бити део њиховог успеха.